Una història que es repeteix

Els canvis d’etapa poden ser molt estressants, de sobte un nen que anava bé a primària comença a suspendre, mostra conductes que abans no tenia, apareixen llacunes no resoltes en els primers anys d’escola. Aquí comença una història que veiem repetida any rere any.

Què fem els pares davant d’aquesta situació?

Primer s’intenta trampejar, s’incrementa el control, es tenen converses serioses, es    qüestiona l’aprofitament del temps, es demana ajuda als tutors, es busca un professor que li torni a explicar allò no entès. Però no sempre funciona i les notes continuen empitjorant. Se salven els    mobles al final de curs amb una marató de darrera hora, que pot incloure setembre, i el curs vinent comença amb propòsits de regularitat i millora. La història es repeteix cada curs i en acabar l’ESO, l’alumne viu un nou canvi d’etapa on la situació esclata: molts suspensos, manca d’hàbits, angoixa a casa i un augment de l’exigència que no se sap gestionar. Aquest és el dibuix de molts alumnes que ens arriben al batxillerat, on hem de posar pedaços d’urgència per intentar evitar la catàstrofe. I a Punt i Seguit sempre ens lamentem que no hagin aterrat aquí abans, a la secundària, on encara es poden posar autèntics remeis per a l’èxit escolar. Prevenir és l’única via per evitar després disgustos més grossos.

Com podem prevenir possibles problemes?

S’ha d’incidir en hàbits intel·lectuals positius que serveixin de suport i model per al procés escolar. És molt important el foment de la lectura, per tal que la comprensió no suposi un fre per a l’estudi i no es caigui en la simple memorització acrítica del contingut del llibre de text. Parlar de temes d’actualitat i del que passa a l’escola ajudarà que el noi o noia es formi una opinió pròpia, vegi el sentit d’allò que estudia i pugui comunicar com se sent o com veu el món en una etapa com l’adolescència, on de vegades fallen aquests ponts entre pares i fills. Cal establir uns horaris fixos que permetin portar al dia la feina, controlar l’agenda i compaginar-ho amb el lleure, l’esport i les sortides familiars. És a dir, no s’hi val estudiar només just abans de l’examen (ja que no hi ha temps per assimilar el que es pregunta i per tant s’oblidarà en acabar el control) o tenir un cap de setmana totalment en blanc pel que fa al treball (perquè als adolescents els costa encara més que als adults assolir una regularitat). Si es transmet que hi ha temps per a tot i que treballar no és una tortura (cal vigilar amb els comentaris negatius sobre els dilluns o la fi de les vacances!), serà més fàcil complir amb aquests horaris que sens dubte contribuiran a l’organització mental de l’alumne.

Com us podem ajudar des de Punt i Seguit? A Punt i Seguit podem ajudar-vos a fer que la història no sigui cíclica i que les solucions siguin efectives a mig i llarg termini i no solament serveixin per al miratge que tot es resol amb alguna classe suplementària. Som especialistes en dissenyar estratègies personalitzades per poder detectar allò que no funciona i oferir vies de millora per tal que cada alumne assoleixi el màxim del seu potencial. Col·laborem amb la família per intentar inculcar els hàbits positius, ensenyem a aprendre i no solament la matèria en qüestió i utilitzem la dinàmica de grup (en un moment on els companys són un referent clau) per ajudar a crear bases fermes. En definitiva, intentem trencar el cicle descrit introduint canvis en l’organització i actitud, ajudem a comprendre com afrontar cada assignatura i treballem centrats en la prevenció. I després aquest treball iniciat a cursos baixos es nota, i molt, quan el nivell es complica. L’objectiu, compartit sens dubte amb els pares, és escriure plegats una història amb final feliç!

Dejar un comentario